dimecres, 28 de desembre del 2011

Estació de mesura de la qualitat de l'aire.

Aquests dies a la plaça de la Constitució tenim situada una unitat mòbil de vigilancia de la ocntaminació atmosfèrica.

Les unitats mòbils són vehicles equipats amb analitzadors automàtics i captadors manuals per mesurar els contaminants atmosfèrics i sensors per a les variables meteorològiques. Complementen l'abast de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA), ja que permeten fer campanyes de mesuraments directes dels nivells de qualitat de l'aire en llocs on no hi ha vigilància de la xarxa.

Tant les estacions de la XVPCA com les unitats mòbils de vigilància de la contaminació atmosfèrica mesuren els nivells de concentració a l'aire dels diferents contaminants que respirem, és a dir, els nivells d'immissió. Permeten vigilar la qualitat de l'aire en un indret i un temps determinats, per poder emprendre així les mesures necessàries per millorar-la.
La combinació dels nivells d'immissió i els paràmetres meteorològics permet localitzar l'origen dels contaminants. Ni les unes ni les altres mesuren els contaminants que emet una xemeneia o un tub d'escapament, cosa que es coneix com a nivells d'emissió.


Els vehicles són de tipus furgó en versió llarga i sostre hiperelevat amb carrosseria isoterma i condicionada de manera que l'interior es converteix en un laboratori de treball on es munten els equips, els sistemes auxiliars i el mobiliari. Tenen les mides següents: 5,8 m de llarg, 1,7 m d'ample i 2,1 m d'alt. 

Les unitats mòbils de vigilància de la contaminació atmosfèrica permeten:

- Conèixer la qualitat de l'aire de manera directa en zones que no disposen de vigilància de la XVPCA
- Elaborar estudis d'avaluació de l'impacte de determinades emissions atmosfèriques
- Quantificar el grau de contaminació atmosfèrica en un indret i un temps determinats en cas de situacions accidentals
- Avaluar la ubicació més idònia per a la instal·lació d'una estació fixa
- Obtenir dades per a estudis concrets (auditories, instal·lacions d'activitats, etc.)
- Fomentar l'educació ambiental sobre la contaminació atmosfèrica organitzant visites educatives per a esc
oles.