dissabte, 27 d’abril del 2013

Quin cap de setmana!

Des de Dijous passat que portem patint aquest extens temporal de pluges. De fet els responsables d'aquest temporal son diverses situacions d'inestabilitat diferents.
 Inicialment Dijous els 15mm que van caure durant la tarda van venir de la mà d'una pertorbació càlida d'origen nord-africà, que va aconseguir trencar la zona anticiclònica que patíem. Els vents de component marítim, que aporten humitat acompanyaven a aquesta depressió. Divendres va ser una jornada de transició entre dues situacions diferents, tot i això el dia va ser ennuvolat amb algun plugim a última hora. Però va ser a partir de la matinada de Dissabte quan es va anar configurant la nova situació. Es tractava d'un front que viatjava de oest a est de la península (aparentment aquestes situacions no aporten massa pluges a Catalunya). Aquest es va veure reforçat per un embossament d'aire fred en altura. Aquesta segona situació ens va deixar fins el migdia de Dissabte prop de 20mm a Barberà.

Finalment parlem de la tercera situació que completa aquest temporal de pluges. Aquest es genera durant la jornada de Diumenge al país valencià, i ve de la mà de la formació d'una depressió mediterrània de primera categoria que es forma gràcies a l'aire fred en altura. Aquesta depressió aportarà vents allevantats que propicien pluges importants a tota la costa mediterrània. Diumenge les pluges d'aquesta borrasca se les emportarà sobretot la Comunitat Valenciana i les terres de l'Ebre, mentre que a Barberà serà una jornada ennuvolada amb algun plugim intermitent i dèbil. Serà Dilluns quan aquesta nova depressió afecti la nostra ciutat, i ho farà de manera activa, potser podrem acumular uns altres 20 o 30 litres més. Dimarts començarà a escampar la cosa, però encara hi pot haver algun ruixadet. Dimarts o Dimecres en parlem de les quantitats finals recollides!

Com a curiositat comentar que a finals d'abril moltes d'aquestes precipitaciions s'han produit en forma sòlida a una altura força baixa (uns 1200m). S'ha vist nevar al Mintseny fins i tot. A zones altes de la Cerdanya i del Ripollès s'han acumulat fins a 40cm de neu. Aqui teniu un parell de fotos del Ripollès:



Seguiment de les pluges:
Mapa Radar

PREVISIÓ PER DEMÀ:
Mapa Predicció


I RECORDA QUE TOTA L'ÚLTIMA HORA LA POTS SEGUIR AL NOSTRE COMTE DE TWITTER @meteobarbera