dimecres, 24 d’octubre del 2012

Torna la pluja.

Desprès del temporal del cap de setmana que va deixar a Barberà prop de 40mm, aquest proper Dijous s'apropa des de ponent una pertorbació Atlàntica amplia i activa. No tindrem un altre temporal de pluges, però si que plourà sobre mullat. Dijous les precipitacions començaran a entrar per ponent de matinada, i fins a mig matí no començarà a ploure a Barbera. Durant la tarda de Dijous i matí de Divendres les pluges podran fer acte de presència d'una manera moderada, i en tot l'episodi podrem acumular a la nostra ciutat entre 10mm i 20mm. Divendres tarda les pluges seran més irregulars i cauran en forma de ruixats. Dissabte la cosa escamparà, especialment a partir del matí. I a partir de Diumenge tindrem una sensible baixada de les temperatures, que tindrà continuació a principis de setmana.


Previsió demà
Mapa Predicció


Previsió per demà passat
Mapa Predicció


 Sembla ser que aquesta tardor continuarà sent plujosa  i es que hi ha noves pertorbacions a la recamara. 

dilluns, 22 d’octubre del 2012

Balanç de l'episodi de pluges

El SMC informa:

Entre el dijous 18 i el dilluns 22 d’octubre ha plogut arreu del país, amb especial abundància al Pirineu i en punts del litoral i prelitoral.

Al  llarg de l’episodi s’han superat els 200 mm de precipitació acumulada en punts del Pirineu occidental i del massís dels Ports.


L’episodi de pluja es va iniciar el dijous 18 d’octubre a causa de l’aproximació d’un solc molt marcat a les capes mitjanes i altes de la troposfera, provocant una important advecció del sud a tota l’Europa occidental. En superfície, els vents de component sud i est, càlids i humits, van afavorir la formació de nuvolositat i l’aparició de les primeres precipitacions al llarg de jornada de dijous, que van ser dèbils en conjunt i van afectar el litoral i prelitoral, especialment el seu extrem nord, així com l’àrea del Pirineu.

Aquesta advecció del sud tan marcada es va mantenir durant la jornada de divendres, fet que va afavorir que les precipitacions fossin continuades al Pirineu, especialment al vessant sud del sector occidental, on localment la precipitació acumulada va superar els 100 mm en 24 hores.  A la resta del país, la pluja va ser molt menys abundant, excepte en alguns punts de les Terres de l’Ebre, on es van produir tempestes localment fortes de matinada.

Al llarg de dissabte es va anar formant una àrea de baixes pressions en superfície entre el País Valencià i les Balears. En alçada, el solc va acabar formant una baixa freda sobre el nord d’Àfrica, que es va desplaçar ràpidament cap al nord. Tot plegat va provocar un augment de la inestabilitat a Catalunya, especialment a l’extrem sud, on a partir de migdia es van produir tempestes localment fortes i que van deixar quantitats de precipitació molt abundants. A la resta del país també va haver-hi precipitacions irregulars, però en conjunt van ser moderades i poc abundants. No va ser fins la nit de dissabte a diumenge quan els ruixats i les tempestes es van generalitzar i van ser localment intensos.

La jornada de diumenge va estar marcada per la inestabilitat, afavorida per l’aproximació de la baixa freda en alçada, que va provocar l’aparició de ruixats i tempestes localment forts arreu del país, tot i que els més importants van afectar punts del litoral i prelitoral.

En lloc d’allunyar-se, la depressió en alçada s’ha mantingut sobre la vertical de Catalunya al llarg de dilluns, provocant encara alguns ruixats aïllats, localment intensos, especialment al prelitoral.
La taula següent mostra la precipitació acumulada a les estacions de la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques) i de la XOM (Xarxa d’Observadors Meteorològics) que han superat els 80 mm entre el dijous 18 i el dilluns 22 d’octubre a les 6 de la tarda:

Estació
Comarca
Precipitació acumulada 
18-22 d’octubre de 2012 fins a les 18:00 hores
(mm)
Horta de Sant Joan 
(XOM)
Terra Alta
211,2
Espot (2.519 m)
Pallars Sobirà
202,8
PN dels Ports
Baix Ebre
184,5
Bonaigua (2.266 m)
Pallars Sobirà
165,4
Ulldeter (2.410 m)
Ripollès
154,6
Castell de Peralada 
(XOM)
Alt Empordà
135,7
Batea
Terra Alta
120,9
Prades
Baix Camp
112,1
Margalef
Priorat
108,6
Falset
Priorat
106,8
Riudecols - 
Turó del Calvari (XOM)
Baix Camp
106,3
Gandesa
Terra Alta
104,8
Cadí Nord (2.143 m) - 
Prat d'Aguiló
Cerdanya
98,8
Mas de Barberans - 
Abocador
Montsià
97,3
Salòria (2.451 m)
Pallars Sobirà
96,9
Vielha e Mijaran
Val d'Aran
95,5
Espolla
Alt Empordà
92,1
Tivissa (XOM)
Ribera d'Ebre
91,5
Santuari de Núria (XOM)
Ripollès
90,4
Cornudella de Montsant 
(XOM)
Priorat
90,0
Maià de Montcal (XOM)
Garrotxa
87,6
Malniu (2.230 m)
Cerdanya
87,1
el Pinell de Brai (XOM)
Terra Alta
87,0
Lac Redon (2.247 m)
Val d'Aran
83,7
La Serra d'Almos (XOM)
Ribera d'Ebre
83,0
Ulldecona - els Valentins
Montsià
82,5
Rasquera (XOM)
Ribera d'Ebre
82,0
Vacarisses
Vallès Occidental
81,6



El mapa següent mostra la precipitació acumulada a Catalunya entre el dijous 18 i el dilluns 22 d’octubre a les 6 de la tarda. S’ha obtingut a partir dels registres dels pluviòmetres de la XEMA i de la XOM.
Alguns dels xàfecs van ser d’intensitat forta i localment es va superar el llindar de Situació Meteorològica de Perill (SMP) per intensitat de precipitació (20 mm en 30 minuts), tal i com mostra la taula següent:


Estació
Comarca
Precipitació màxima 
  en 30 minuts (mm)
Dia
Ulldecona - els Valentins
Montsià
34,7
20
Sant Pere Pescador
Alt Empordà
33,3
21
PN dels Ports
Baix Ebre
32,7
20
Girona
Gironès
30,2
21
Horta de Sant Joan
Terra Alta
29,4
20
Tarragona - Complex Educatiu
Tarragonès
29,1
21
Vilablareix
Gironès
25,3
21
Fornells de la Selva
Gironès
24,8
21
Ventalló
Alt Empordà
22,9
21
Gandesa
Terra Alta
21,2
20
Aitona
Segrià
20,2
20
Margalef
Priorat
20,1
19


La forta intensitat també es veu reflectida en els registres màxims de precipitació en un minut, ja que van ser superiors als 3 mm en punts del litoral i prelitoral, especialment de l’Empordà i del Gironès durant la matinada del diumenge 21:

 
Estació
Comarca
Precipitació màxima 
  en 1 minut (mm)
Dia
Sant Pere Pescador
Alt Empordà
3,7
21
Ventalló
Alt Empordà
3,4
21
la Bisbal d'Empordà
Baix Empordà
3,4
21
Fornells de la Selva
Gironès
3,4
21
Cabanes
Alt Empordà
3,2
21
Vilablareix
Gironès
3,2
21
Vila-rodona
Alt Camp
3,1
21
Monells
Baix Empordà
3,0
21


A banda de la precipitació, cal destacar que el vent del sud va bufar especialment fort entre dijous i dissabte, sobretot al Pirineu. Destaquen les ratxes màximes de 151,9 km/h al Lac Redon (2.247 m), a la Val d’Aran, o 127,4 km/h a Certascan (2.400 m), al Pallars Sobirà.

En superfície, el flux del sud i sud-est va comportar una notable alteració marítima, amb onades de 2 a 3 metres d’alçada a bona part del litoral, especialment entre divendres i dissabte.

Finalment, un altre aspecte a destacar de la situació meteorològica que ha causat l’episodi de pluja ha estat la temperatura, que es va mantenir en valors molt elevats entre dijous i dissabte, especialment de nit. La massa d’aire que afectà Catalunya, procedent del nord d’Àfrica, així com la nuvolositat molt abundant, van fer que la temperatura es mantingués elevada durant les hores nocturnes. Una de cada tres estacions de la XEMA amb més de 10 anys de dades, situades tant al litoral i prelitoral com a l’interior, van enregistrar la temperatura mínima diària més alta de la sèrie en un mes d’octubre.


La predicció indica que aquesta tarda encara hi haurà algunes precipitacions entre febles i moderades a la meitat est del país que cauran de manera dispersa. Fins i tot és possible que molt localment puguin descarregar amb forta intensitat, per la qual cosa encara es manté obert l’Avís de Situació Meteorològica de Perill per intensitat de pluja, amb previsió de que es  podrà tancar l’episodi de pluja intensa aquesta propera nit.

De cara als propers dies s’espera que la situació sigui més estable, malgrat que el cap de setmana vinent, amb l’arribada d’un sistema frontal, podran tornar les precipitacions que  afectarien a tot Catalunya de manera extensa, tot i que no serien tan quantioses.