dimarts, 29 de gener del 2013

Anàlisi d'una segona meitat de Gener inusual.

La segona quinzena de Gener ha estat molt més entretinguda del que acostuma a ser, ja que gener normalment sol ser un mes típicament marcat per l'anticicló, un mes per tant, dominat per sol, boires, i fred. Però la circulació de borrasques atlàntiques molt profundes han fet desplaçar el típic anticicló de Gener més al sud del normal, deixant-nos a casa nostra un temps més borrascós e inestable. Cal destacar dos episodis meteorològics a la nostra ciutat força importants.

El primer. El pas d'una espectacular borrasca, la famosa ciclogènesi explosiva.  En tan sols 20h la pressió atmosfèrica a Barbera va caure dels 1006 mb als 991 mb, es per aquesta forta baixada de la pressió que aquesta borrasca va ser denominada d'aquesta manera. Arreu de la península la ciclogènesi es va comportar d'una manera activa i fins i tot violenta, amb pluges importants (sobretot a Galícia) i ventades fortes. A Barberà en canvi la borrasca no va ser res de l'altre mon i va deixar uns 8 litres de precipitació i una ràfega de vent màxima de 43 km/h. 

El segon episodi, es va produir de nit. Entre els dies 22 i 23 un front Atlàntic creuava tota la península d'oest a est. Una vegada va arribar al Mediterrani, es va formar una mini-borrasca entre les illes i la costa catalana, que proporcionava vents humits provinents del mar al litoral. La pluja va ser moderada a molts punts del territori, i sobretot va ser persistents. A Barcelona van caure al voltant dels 15-20 litres per metre quadrat. A la nostra ciutat el registre va ser mes modest, i es va quedar en els 7mm. Fins aquí res fora del normal, ara bé aquesta mini-borrasca va coincidir amb un embossament d'aire fred força interessant, amb temperatures a 500 hpa d'uns -30ºC. Aquesta combinació va fer que la neu aparegués a cotes d'uns 400m anecdòticament. Al Tibidabo al voltant de les 2h de la matinada es va posar a nevar durant una horeta, i la neu va arribar fins a una cota de 350m.

Aquesta setmana ens està dominant un anticicló força consistent que garantirà un temps estable fins Divendres. A partir de llavors, torna el rebombori, amb noves borrasques, nova baixada de temperatures i noves precipitacions. Ja anirem comentant el que passa. 

Radar meteorològic la nit del 22 al 23 de Gener.


Mini borrasqueta que es va formar la nit del 22, després del pas d'un front atlàntic



SALUT I MÉTEO!